ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Међународни дан старијих особа - „Дигитална равноправност за све генерације"

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Главна скупштина Уједињених нација (УН) 14. децембра 1990. године, са циљем да се животно окружење прилагоди потребама и способностима становника трећег доба.

 

Ове године је под слоганом „ДИГИТАЛНА РАВНОПРАВНОСТ ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ“. Старије особе имају право на предности које обезбеђују информационе и комуникационе технологије и које им могу задовољити потребе и унапредити квалитет живота. Истовремено се мора имати на уму да ће увек остати један део старијих особа који из различитих разлога неће хтети или неће моћи да користи дигиталне и онлајн услуге. Неопходно је да се то има у виду те да се за њих обезбеде адекватни алтернативни начини приступа овим услугама који ће осигурати да „нико не буде заборављен“ и да ничија људска права не буду угрожена.

 

С обзиром на актуелну епидемиолошку ситуацију у земљи ограничене су могућности за реализацију активности кампања па ћемо предност дати активностима које се могу реализовати путем друштвених мрежа или користећи дигиталне технологије.Све наше здравствено превеннтивне и здравствено промотивне активности биће усмерене на информисање јавности путем писаних,радио и тв медија.

Овим поводом ћемо са нашим сталним заједничким партнерима Заводом за јавно здравље у Врању,Црвеним крстом Врање као и осталим партнерима реализовати уличну акцију 30.09.2021.године у пешачкој зони са почетком у 11 часова уз поштовање свих епидемиолошких мера како би смо и на тај начин уз поделу здравствено-едукативног материјала и савета у вези здравих стилова живота нашим грађанима скренули пажњу на чињеницу да старење становништва представља једну од највећих друштвених трансформација,један од највећих успеха човечанства,али и један од највећих јавно здравствених изазова у 21.веку. 

Старење не можемо спречити, али можемо спречити нездраво старење тако што ћемо свакодневно доносити добар избор за наше здравље. То значи да се правилно хранимо, држимо своје тело и ум активним, имамо времена за активности у којима уживамо, имамо времена за пријатеље и могућност да добијемо подршку која нам је потребна и коју желимо.

Старење становништва представља једну од највећих друштвених трансформација,један од највећих успеха човечанства,али и један од највећих јавно здравствених изазова у 21.веку.

 

Очекује се у будућности повећана заступљеност старих, хронично оболелих и функционално зависних особа. Старије особе најчешће оболевају од Масовних хроничних незаразних болести (КВБ,Шећерна болест,малигне болести...)број особа са инвалидитетом је у порасту и у исто време имају више здравствених проблема.

 

Тренутно, око 700 милиона људи на свету има преко 60 година, а процењује се да ће до 2050. године тај број износити 2 милијарде, што ће представљати преко 20 процената светске популације.

 

Број особа старијих од 60 година већ је премашио број деце млађе од 5 година,а до 2050. године и премашиће и број деце млађе од 15 година, док ће број особа старијих 80 и више година бити скоро четири пута већи до 2050. године и износиће 395 милиона, што је последица са једне стране пада наталитета,а са друге стране повећања дужине животног века.

 

Република Србија са просечном старошћу становника од 41,6 година једна је од најстаријих земаља у свету.

 

Здравље представља једну од највећих вредности сваког појединца, друштва и заједнице у целини.Здраво старење је много више него само одсуство болести. Здраво старење састоји се у томе да током целог живота правите здраве изборе и доносите здраве одлуке, што би вам омогућило да можете да будете физички активни у свим фазама вашег живота укључујући и старост.

 

Посматрати здраво старење кроз цео животни циклус важно је за старије, али је још важније за младе људе, јер наши избори и активности које чинимо у млађим годинама утичу на нас у старости.

 

Посматрати здраво старење и целоживотни циклус нам помаже у разумевању да нам наши избори који се односе на здраве стилове живота које доносимо данас или сутра помажу и утичу на чињеницу колико дуго ћемо живети и колико ћемо моћи да радимо оно штоволимо и у старости.

 

Старење не можемо спречити, али можемо спречити нездраво старење тако што ћемо свакодневно доносити добар избор за наше здравље. То значи да се правилно хранимо, држимо своје тело и ум активним, имамо времена за активности у којима уживамо, имамо времена за пријатеље и могућност да добијемо подршку која нам је потребна и коју желимо.

 

Почните одмах:

 

  • Дружите се са пријатељима или породицом сваког дана, лично,телефоном или преко рачунара.
  • Престаните са пушењем.
  • Једите најмање 400 грама воћа и поврћа сваког дана.
  • Смањите количину шећера и соли у исхрани.
  • Вежбајте, ходајте, али имајте на уму најмање 150 минута умерене или најмање 75 минута интензивне физичке активности недељно.
  • Немојте пити превелике количине алкохола.
  • Медитирајте или практикујте друге активности смањења стреса сваког дана.
  • Сан је веома важан и за здрав живот и здраво старење, практикујте шест до осам сати сна за ноћ.
  • Негујте позитиван став.
  • Останите активни, на пример кроз волонтерске активности.
  • Редовно контролишите своје здравље.
  • Трудите се да учите током читавог живота.

 

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Главна скупштина Уједињених нација (УН) 14. децембра 1990. године, са циљем да се животно окружење прилагоди потребама и способностима становника трећег доба.

 

Ове године је под слоганом „ДИГИТАЛНА РАВНОПРАВНОСТ ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ“. Старије особе имају право на предности које обезбеђују информационе и комуникационе технологије и које им могу задовољити потребе и унапредити квалитет живота. Истовремено се мора имати на уму да ће увек остати један део старијих особа који из различитих разлога неће хтети или неће моћи да користи дигиталне и онлајн услуге. Неопходно је да се то има у виду те да се за њих обезбеде адекватни алтернативни начини приступа овим услугама који ће осигурати да „нико не буде заборављен“ и да ничија људска права не буду угрожена.

 

Пун допринос старијих особа у друштву можемо очекивати само ако постоје одговарајуће гаранције за уважавање њихових људских права.

 

Ако је наш циљ да изградимо „будућност какву желимо”, морамо обратити пажњу на становништво старије од 60 година под слоганом „Рачунајте на нас“.

Image
Image
Image
produži život

Mени