ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Министри Грујичић и Благојевић обишли реновирани део врањске болнице, најавили нова улагања

Министарка здравља проф. др Даница Грујичић и министар за јавна улагања Марко Благојевић у пратњи градоначелника др Слободана Миленковића, руководства града и руководства Здравственог центра обишли су ову здравствену установу и  реконструисана одељења павиљонског дела Опште болнице у Врању. Том приликом министри Грујичић и Благојевић упознали су се са свиме што је до сада урађено, као и са плановима за комплетно опремање реновираног простора, који ће са новим Хируршким блоком представљати Болницу под једним кровом. 

У обраћању медијима министарка здравља проф. др Даница Грујичић истакла је задовољство изгледом реконструисаног дела болнице. ,,Кад год видим овакве услове за лечење пацијената ја се увек одушевим, јер сматрам да је најосетљивији управо болестан човек. Он зависи од нас, он очекује нашу помоћ и заиста је ружно када не можемо да му обезбедимо услове које заслужује. Реорганизацијом примарне здравствене заштите, враћањем многих специјалности на ниво примарне здравствене заштите ова болница ће имати све услове који су неопходни за збрињава критично оболелих пацијената. Што се тиче кадрова забрињавајућа је чињеница да ће наредних 5 година преко 70 лекара, углавном специјалиста, отићи у пензију и зато сада морамо проширити кадровски план, примити довољан број и лекара и медицинских сестара, да би за 5 година имао ко да их замени. А управо тих неколико година је неопходно не само да неко заврши специјализацију, него и да стекне одређено искуство, да може да постави дијагнозу, да пошаље пацијента у болницу на време. Што се тиче опреме, оно што могу да обећам Врању као најјужнијем здравственом центру, је пре свега магнетна резонанца најкасније до 2025. и то преко кредита Светске банке. Такође, видим да постоји добра воља да се отвори и ангио сала, али је неопходно да се пошаљу кардиолози на обуку у велике центре у Београду, на Дедиње и Клинички центар Србије. Није довољно само опремати болнице, већ морамо мислити и на кадрове зато морамо запошљавати нове, младе људе и југ морамо апсолутно ојачати'', истакла је министарка Грујичић. Министар за јавна улагања Марко Благојевић похвалио је реконструкцију врањске болнице. ,,Драго ми је што видим напредак у реализацији овог пројекта, који није било лако извести. Ради се о објекту укупне површине 15 хиљада квадратних метара, од чега су 3 хиљаде потпуно нових квадрата кроз доградњу централног објекта болнице у Врању и изградњу потпуно новог пријемног дела са специјалистичким амбулантама. Није било лако ни особљу болнице, а ни извођачима радова, јер је болница радила све време док су се радови изводили и док је трајала борба са пандемијом ковида. Република Србија за финансирање овог пројекта издвојила је близу 2 милијарде динара, од чега преко милијарду и по за финансирање комплетне реконструкције овог објекта и преко 400 милиона динара за изградњу потпуно нове топлане само за потребе болнице. Топлане која ради на биомасу и која ће сада обезбедити чист, одржив и исплатив начин производње топлотне енергије'', рекао је Благојевић. Он је истакао и све предности које ће имати нова болница нагласивши да је здравство високо позиционирано на листи приоритета Владе Републике Србије. ,,Кроз буџет Министарства за јавна улагања у 2023. години само за здравство обезбеђено је близу 100 милиона евра'', истакао је Благојевић.

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић овом приликом захвалио се министрима на посети истакавши да је ово посебан дан за град Врање јер се остварује сан Врањанаца да коначно имају Болницу под једним кровом. Он је подсетио на историјат врањске болнице и чињеницу да је она централна здравствена установа за Пчињски округ и подручје Косовског Поморавља. ,,Никада до сада није извршена свеобухватна и комплетна реконструкција као што је то урађено сада. И све то захваљујући визији државног руководства и председника Александра Вучића, да је неопходно улагати у здравствени систем, у здравствену инфраструктуру и стандард здравствених радника, у кадрове, у опрему. Заисте се државном руководству захваљујем на свему томе. Овај процес реконструкције за локалну самоуправу значи виши ниво здравствене заштите, здравствених услуга, знатно боље услове за рад здравствених радника, а оно што је најбитније је задовољство корисника, здравствених осигураника. Локална самоуправа наставиће да пружа подршку здравственом систему града. Финансирали смо пројектно техничку документацију за део који се сада реконструишпе, за хируршки блок, партерно уређење и хидрантну мрежу са 300 хиљада евра. Сада финасирамо Дечије одељење, Дом здравља, старе зграде неурологије, АТД диспанзера и ОРЛ одељења, тако да ћемо се и у наредном периоду активно укључити у процес обнове Здравственог центра Врање. На нама је сада да сви ово одржавамо, чувамо, негујемо и ценимо пре свега труд и рад који су уложени да се дође до овог  нивоа. Јер све ово урадили смо не само за тренутак садашњи, већ и за генерације које долазе'', истакао је градоначелник Миленковић.  Он се захвалио и ресорним министарствима, здравља и јавних улагања, руководству Здравственог центра, као и здравственим радницима јер није било лако истовремено радити, лечити и неговати пацијенте и изводити грађевинске радове.

Извор: ГРАД ВРАЊЕ званична презентација града (https://www.vranje.org.rs/vtext/ministri-grujicic-i-blagojevic-obisli-renovirani-deo-vranjske-bolnice-najavili-nova-ulaganja)
Image
Image
Image
produži život

Mени