ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Одата почаст хероинама Првог светског рата

У знак сећања на докторку Изабел Емсли Хтон, крај  споменика „Жене шкотске“ испред Дома здравља, одата је почаст свим хероинама Првог светског рата.

Градоначелник Слободан Миленковић је рекао да су храбре жене Шкотске предвођене докторком Изабел Емсли Хатон поставиле темеље здравственог система у Врању и да су прави пример људског и племенитог. Истакао је да је оно што су оне учиниле за наше претке, храбре борце са фронта један је од најсветлијих примера у историји нашег града и подсетио да је један од најпознатијих хроничара овог доба, др Вукашин Антић сачувао успомену на њихову солидарност и пожртвовање.

 ,,Тог суморног октобра 1918. године, у Врање долази шеста јединица ,,Болнице жена Шкотске'', коју су углавном чиниле докторке и медицинске сестре из Аустралије и Новог Зеланда. Оне су несумњиво већ носиле највећи терет санитетских служби током борби на Солунском фронту. На челу јединице „Америка“ била је др Изабел Емсли Хатон, која о свом боравку у Врању говори као - најзначајнијем периоду у рату, а можда и у целом животу. Обнављање рада Болнице у Врању био је мукотрпан посао јер су окупатори скоро све болнице у Србији опљачкали и опустошили, а неке и спалили. Др Емсли Хатон, иако млада, са свега 30 година, успела је да од старе касарне оронулих соба, из пепела подигне болницу налик на оне у Британији’’, нагласио је градоначеник и додао:

„Докторка Изабел Емсли Хатон затражила је од своје централе у Единбургу да у Врању буде формирана трајна болница. Њена иницијатива није наишла на разумевање. Јединица „Америка“, напустила је Врање 16. октобра 1919. године. Међутим, пре одласка готово цела болница са опремом, хируршким инструментима, лабораторијом, поклоњена је Врању. Ово милосрђе било је основа за стварање послератног здравственог система у нашем граду. И управо због тога, наша је обавеза, да са дубоким поштовањем памтимо славна имена докторке Хатон и њених сарадница из „Болнице жена Шкотске“. У мрачним данима нашег Врања, храбре докторке и сестре из јединице „Америка“ биле су онај тренутак у времену, који ће заувек остати урезан у сећање житеља једне мале вароши. Њихова доброта  и племенитост сада су део вечности'', истакао је Миленковић.

Др Саша Ђорђевић, директор врањског Здравственог центра, такође је подсетио на значај и величину волонтерског рада докторке Изабел Емсли Хатон и њених колегиница.

На споменик ,,Жене Шкотске'' венце су положили градоначелник Слободан Миленковић са сарадницима, начелник Пчињског управног округа Срећко Пејковић, представници Четврте бригаде Копнене вијске, делегације општине Младеновац, борачких организација, Здравственог центра Врање и Медицинске школе.

Обележавање годишњице доласка санитетске јединице „Жене Шкотске“ уједно је и дан Медицинске школе у Врању.

 

Извор: РТВ Врање

Image
Image
Image
produži život

Mени