ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Октобар - месец правилне исхране: „Наше активности наша су будућност - боља производња, боља исхрана, боље окружење и бољи живот"

Ове године Светски дан хране - 16. октобар и кампања Октобар - месец правилне исхране, обележава се под слоганом: „Наше активности наша су будућност - боља производња, боља исхрана, боље окружење и бољи живот".

Организација за храну и пољопривреду (ФАО) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У Србији се 16. октобар – Светски дан хране обележава од 2001. године, уз подршку Министарства здравља Републике Србије. Ове године, Светски дан хране, 16. октобар, обележава се под слоганом: „НАШЕ АКТИВНОСТИ НАША СУ БУДУЋНОСТ – БОЉА ПРОИЗВОДЊА, БОЉА ИСХРАНА БОЉЕ ОКРУЖЕЊЕ И БОЉИ ЖИВОТ”

Будућност хране је у нашим рукама 

Одржив систем производње хране обезбеђује довољне количине здравствено безбедне хране за разноврсну исхрану по приступачним ценама. Начин на који се храна производи, конзумира и баца има негативне последице на природне ресурсе, животну средину и климу. Правилна исхрана није доступна за чак три милијарде људи на планети, а истовремено расте број прекомерно ухрањених и гојазних особа широм света.

Пандемија болести ЦОВИД-19 додатно пружа доказе да су промене у производњи хране неопходне. Пољопривредни произвођачи који се већ боре са климатским променама приморани су да по ниској цени продају своје приносе, а услед растућег сиромаштва све је више корисника народних кухиња у урбаним срединама. Потребни су одрживи системи производње хране способни да нахране 10 милијарди људи до 2050. године. 

Одрживи системи производње хране не угрожавају економију, климу и животну средину и истовремено обезбеђују довољне количине здравствено безбедне хране за будуће генерације. Они воде бољој производњи, бољој исхрани, бољем окружењу и бољем животу за све.

 

Кључне чињенице:


  • Више од три милијарде људи не може да приушти правилну исхрану (40% светске популације) 
  • Скоро две милијарде људи има прекомерну тежину или је гојазно због лоше исхране и седентарног начина живота.
  • 20% више жена него мушкараца у узрасту 25–34 године живота живи у екстремном сиромаштву
  • У свету се 14% хране изгуби због неадекватне бербе, руковања, складиштења и транспорта, а 17% хране се баци

Позив на акцију

Светски дан хране позива на глобалну солидарност, посебно у циљу помоћи најугроженијим популацијама да се опораве од кризе. Циљ је да се повећа отпорност система за производњу хране на растуће изазове укључујући климатске промене, да се омогући доступност и приступачност здравствено безбедне хране одговарајуће хранљиве вредности, као и да се обезбеди достојанствен живот радницима запосленим у производњи хране.

Данашње активности су наша будућност

Државне институције, приватни сектор и цивилно друштво треба заједно да раде на обезбеђивању производње довољних количина разноврсне, здравствено безбедне хране у циљу одржања живота на планети Земљи.

Заједничке активности у 150 држава света чине да Светски дан хране буде један од најчешће обележаваних датума у Календару јавног здравља. Заједничким снагама владе држава, предузећа, невладине организације и медији организују различите манифестације у циљу заговарања шире јавности да се помогне гладнима и да се обезбеде услови за правилну исхрану за све.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” са мрежом окружних института/завода за јавно здравље сваке године обележава Светски дан хране, 16. октобар и кампању Октобар – месец правилне исхране, подсећајући на основне принципе правилне исхране неопходне за добро здравље.

Ове године поводом Светског дана хране ЗЗЈЗ Врање је расписао конкурс за избор најбољих ликовних и литерарних радова за децу предшколских установа и ученике основих школа на тему „БИРАМ ПАМЕТНИЈЕ, ХРАНИМ СЕ ЗДРАВИЈЕ” са циљем подстицања здравствено васпитног рада у предшколским установама и школама на тему правилне исхране.

 

 

 

Image
Image
Image
produži život

Mени