ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Ове недеље у Ковид амбуланти за децу у примарној здравственој заштити регистровано једно дете позитивно на Ковид 19

Након потврде Агенције за лекове и медицинска средства Србије да се „Фајзерова“ вакцина може користити код популације узраста од 12 до 15 година, стекли су се сви законски услови и стручни критеријуми који се односе на безбедност и ефикасност вакцине. Сходно томе комплетирани су сви поступци на педијатрији у Здравственом центру Врање у складу са свим телима надлежнима за имунизацију деце овог узраста. Вакцина се прво препоручује деци која болују од хроничних болести.

"Овим приликом желим да се обратим нашим мајкама и очевима да сви они који имају децу узраста од 12 до 15 година и која болују од хроничних болести, дијабетеса, са урођеним срчаним манама, неуролошким обољењима, децу која су гојазна, треба да своју децу доведу да приме вакцину против Ковида 19." - упутила је апел управница Дома здравља Врање, специјалиста педијатрије, др Марина Џикић и додала:

"Пре вакцинације Фајзеровом вакцином, потребан је преглед од стране педијатра, лекара који лечи дете, и обавезна је сагланост коју потписују родитељи детета. Након добијања извештаја од педијатра дете може да се вакцинише на главном вакциналном пункту у Спорсткој хали."

"У периоду од 30. марта 2020. до 21. јула 2021. године у дечијој Ковид амбуланти при примарној здравственој заштити у Зравственом центру Врање, прегеледано је 13 560 детета. Од тог броја на даље лечење (секундарни и терцирајни вид здравствене заштите) упућено је 358-ро деце. У истом периоду у дечијој Ковид амбуланти регостровано је  1125 детета позитивно на Ковид 19.

Од средине маја до 20. јула ове године нисмо имали децу код којих је регистрован корона вирус. У току ове недеље једно дете је имало позитиван тест на ковид 19, са блажом клиничком сликом је и ово дете је уз константно праћење кроз Ковид амбуланту на кућном лечењу уз прописану терапију и стабилног је стања." - нагласила је др Марина Џикић уз напомену да управо делта сој Ковида 19 који се шири Европом више напада млађу популацију:

"Светска статистика указује на то да је највише оболелих од делта соја корона вируса између 20 и 35 година старости. Болест почиње са симптомима јаке прехладе, праћене температуром, кијавицом, гушобољом, главобољом и управо због тога и због чињенице да су млађи људи преносиоци заразе, је и наш апел који ових дана упућујемо нашим грађанима да се управо млади људи вакцинишу. То је и једини начин сузбијања следећег таласа заражавања."

Говорећи о Служби за здравствену заштиту деце предшколског узраста, управница Дома здравља Врање, др Марина Џикић истакла је да превентивни рад у овом делу примарне здравствене заштите најмлађих пацијената никада није престајао са радом и обављан је у пуном капацитету од почетка пандемије до сада:

"Превентивни рад обухвата систематске прегледе, контролне прегледе, законом обавезну вакцинацију према Календару имунизације Минисатарства здравља Републике Србије за децу предшколског и школског узраста. У првој години живота деце предвиђена су 6 систематска прегледа у другој години два и по један систематски преглед обавезан је у четвртој и седмој години детета.

Систематски прегледи имају за циљ рано откривање малформација, праћење психомоторног развоја деце и прегледе од стране специјалиста физијатрије, оториноларингологије, офталмологије, логопеда уз обавезну проверу крвне слике, праћење раста детета, висине и тежине и у случају откривања било каквих малформација деца се на време упућују на потребно лечење.

Обавезном имунизацијом, деца су заштићена обољевања од тешких заразних болести које су раније биле смртоносне или које су у случају преживљења остављале велике последице по здравље преживелих,  као што су  дифтерија, тетанус, велики кашаљ, дечија парализа, заушке, мале богиње. 

Управо вакцинацијом, ове болести су искорењене и зато као дугогодишњи педијатар са великим радним искуством, одговорно тврдим да вакцине имају огроман значај у сузбијању и ширњеу тешких заразних болести и ту мислим и на актуелну масовну имунизацију становништва против Ковида 19 и отуда и наш константни позив свима који се нису вакцинисали да дођу и приме вакцину!" - категорична је управница Дома здравља Врање, др Марина Џикић.

 

 

 

 

 

Image
Image
Image
produži život

Mени