ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Пораст броја оболелих од тумора дојке, малигних тумора утеруса, тумора простате, тумора црева

У Служби патологије, Здравственог центра Врање ради се пријем, обрада и патохистолошка анализа биопсијских и оперативних материјала, цитолошке анализе и клиничко патолошке обдукције.

"Осим здравствених услуга које радимо за грађане Врања и Пчињског округа, код нас се раде анализе материјала које нам долазе из здравствених установа са територије Косовског Поморавља из Рани Луга, Пасјана, Шилова из Грачанице." - наглашава значај Службе патологије, начелница др Миља Митровић и наставља:

"Обрада биопсијских и оперативних материјала врши се ручном методом. Обрада ткивних материјала од момента када патолог уради узорковање до израде готових препарата за анализу је 4 дана. Период чекања на патохистолошки налаз, у зависности од тога да ли се ради о биопсијском или оперативном материјалу је у просеку од 5 до 10 дана. Када је у питању клиничко патолошка обдукција извештај се чека око месец дана и за цитолошке анализе је од 2 до 5 дана.".

"С обзиром на то  да се последњих година бележи значајан пораст малигних обољења, резултат тога је и јасна евиденција на патологији где се између остали, бележи и повећан број ендоскопских биопсија - биопсија желуца и црева, биопсија тумора дојке, тумора коже, гинеколошких тумора и тумора простате." - рекла је др Миља Митровић и дала поређења од почетка до сада у овој години и неких од претходних година за здравствене услуге ендоскопских биопсија као пример:

"У периоду од 01.01. до 15.07.2021. године у Служби патологије, Здравственог центра Врање, пружено је 90 здравствених услуга ендоскопских  биопсија док је у целој 2020-ој години урађено је 213 услуга енодскопских биопсија,  а тај број за целу 2015. годину износио је 150.".

Пресек свих здравствених услуга које су од почетка године до средине јула урађене у овој служби, износи 6035 и ове здравствене услуге обухватају израду и патохистолошки преглед ткивних узорака, цитолошких анализа је било 125 и урађена је једна клиничко патолошка обдукција фетуса.

У 2020-ој години је припремљено и патохистолошки прегледано 10625 ткивних узорака, урађене су 102 цитолошке анализе и 3 клиничко патолошке обдукције (фетуса и неонатуса).

"У просеку, годишње се у Служби патологије уради и анализира око 17 хиљада ткивних пресека. Треба истаћи да се код нас ради основно хемотоксилин-еозин бојење и за имунохистохемијске анализе парафински ткивни блокови и плочице упућују се у нашу референтну установу, Центар за патологију, Универзитетско клиничког центра Ниш." - нагласила је начелница Службе за патологију, др Миља Митровић и закључила:

"Поред пораста броја оболелих од малигних болести, на жалост, у последње време међу нашим пацијентима је све више млађих особа.".

На Одељењу за патологију, Здравственог центра Врање раде три лекара специјалисте патолошке анатомије: др Миља Митровић, др Марија Трајковић и најмлађа међу њима, од недавно, др Габријела Стојановић, 4 техничара и помоћник обдуцента.

 

Image
Image
Image
produži život

Mени