ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

После дужег времена број наших грађана који је јуче примио прву дозу вакцина већи од грађана Републике Северне Македоније

У периоду од 1. јула  закључно са 20. јулом ове године у Ковид амбуланти Здравственог центра Врање прегледано је 764 пацијената, урађено је 489 лабораторијских анализа, 176 рентгенских снимака. У истом периоду антигенски је тестирано 536 особа, PCR тест је рађен за 23 особе , урађен је 101 серолошки тест, где је потврђено присуство вируса код 69 особа, то јест  69 тестова је било позитивно на корона вирус.
 
Координаторка Ковид амбуланте, др Стефана Младеновић истиче да су се овог месеца на прегледе јављали млађи, радно ангажовани људи који су делимично вакцинисани, са клиничким сликама лакшег облика, кашљем сувог типа, кијавицом, боловима у грлу, са спорадичним температурама које су и иначе карактеристичне за овај период:
 
"Последњих неколико дана, анамнезом смо утврдили да су се пацијенти који су позитивни на корона вирус заразили у Београду." - додала је др Стефана Младеновић.
 
"С обзиром на појаву нових сојева вируса, на време када су актуелна путовања у обавези смо да помно пратимо епидемиолошку мапу у нашој земљи и  окружењу и водимо рачуна где је појачана циркулација вируса и о томе обавештавамо јавност. То је и истовремено сигнал за све нас да појачамо вакцинацију и мислим да смо на правом путу.
 
Јуче је на нашем главном пункту у  Спортској хали после дужег времена, прву дозу неке од расположивих вакцина  примило више наших грађана од грађана Републике Северне Македоније. Свест о колективној одговорности опет јача и видим да су наши грађани разумели све наше апеле и поруке у том смеру.  
 
Без обзира на тренутни темпо вакцинациjе у земљи, треба уложити максималан напор да се спречи потенциjални четврти талас корона вируса. За колективни имунитет потребно је да се више људи у потпуности вакцинише, него што је то до сада урадило.
 
Најновији подаци код нас управо говоре у прилог томе да људи схватају шта нам је чинити и у име свих нас, здравствених радника који се годину и по дана активно боримо са вирусом корона, хвала им на томе." - нагласила је директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић.
 
У истом периоду од 1. до 20. јула 2021. године на главном вакциналном пункту у Спортској хали укупан број датих доза вакцина је 8445. Број вакцинисаних грађана Републике Србије првом дозом износи 614, другом дозом 631, док је грађана Северне Републике Македоније првом дозом вакцинисано 1603 и другом дозом 5597.
Према вакцинама, кинеском вакцином Синофарм, вакцинисано је првом дозом 903, другом дозом 3211 људи, Фајзеровом вакцином првом дозом 1314, другом дозом 3012 и руском вакцином Спутњик В другом дозом имунизовано је 5 особа.
 
Процентуално то изгледа овако:
1. Кинеска вакцина (обе дозе) 48,7%
2. Фајзер вакцина (обе дозе) 51,2%
3. Руска вакцина (друга доза) 0,1%
 
-Срби су процентуално примили 14,74% 
-Македонци су процентуално примили 85,26%, у периоду од 1. јула до 20. јула 2021. године.
 
 
"Последњих дана приметно је повећано интересовање наших  грађана између 30 и 40 година старости да се вакцинишу и надамо се да ће тај тренд да се настави, нарочито међу младим људима." - коментарише координатор за вакцинацију, др Никола Трајковић и додаје:
"Последњи подаци уливају нам наду у масовнију имунизацију млађих људи у наредном периоду где је и приметан слабији одзив, што ће свакако омогућити постизање колективног имунитета.".
 
 
Image
Image
Image
produži život

Mени