ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Ристић: Позив медицинске сестре је позив пун хуманости и преданости

Ристић: Позив медицинске сестре је позив пун хуманости и преданости
 
Ристић: Позив медицинске сестре је позив пун хуманости и преданости
 

Поводом 12. маја, Међународног дана медицинских сестара, из Здравственог центра Врање стигло је саопштење које преносимо у наставку.

''Спектар рада медицинске сестре, техничара је врло широк, од специфичне и захтевне неге, здравствено-промотивних савета, па до рада са високо софистицираном медицинском технологијом.

У години која је за нама медицинске сестре и техничари показали су и много више, и сви они који одлазе на семинар су наши здравствени радници који су током пандемије радили у Ковид систему, били испомоћ у ковид болницама Клиничког центра Ниш и Ковид болници у Крушевцу.

Медицинске сестре и техничари у обављању свога посла и иначе морају да покажу изузетну емоционалну снагу и емпатију, како би се на одговарајући начин могли носити, али и разумети људску патњу, хитна медицинска стања, те бројне здравствене проблеме. Све ово подразумева да медицинске сестре и техничари свој посао обављају са пуно љубави, како би помагале пацијентима да оздраве, или како би спречиле погоршање, па и сам настанак болести.

Врло често медицинске сестре и техничари сусрећу се са пружањем услуга које подразумевају висок ризик по здравље пацијента, али и висок ризик по њихово здравље. У данашње време медицинске сестре и техничари, заједно са осталим здравственим радницима, су на првој линији одбране када је у питању пандемија изазвана корона вирусом, лечење и нега оболелих од COVID- а 19.

Управо из свих ових разлога наше медицинске сестре заслужиле су мали предах, радног каратера, који ће им омогућити јачање сестринства, како би биле и остале у прилици да када треба свима нама пруже адекватну здравствену заштиту, јер медицинске сестре чине један од кључних стубова здравственог система. Потребно је и даље наставити са континуираном едукацијом медицинских сестара и техничара да би се одржао и побољшао квалитет у пружању здравствених услуга.''

Главна сестра Здравственог центра у Врању, Јасмина Ристић, поводом Дана медицинских сестара изјавила је:

"Позив медицинске сестре је позив пун хуманости и преданости, позив који подразумева свакодневну пожртвованост и бригу за људски живот, али тек после више од годину дана непрекидне борбе са корона вирусом увидели смо колики је значај медицинских сестара и техничара.

Ова борба показала је да су медицинске сестре и техничари у служби човечанства и његовог опстанка, својим радом штите здравље појединаца и целог друштва. Зато су медицинске сестре и техничари, заједно са свим здравственим радницимам захваљујући свом преданом раду на пиједесталу хуманости и професионализма.

Прошле годинем када Међународни дан сестринства није било могуће да се обележи онако како се то свечаном уз традицију и поделу награда и признања најбољима међу нама, радило сваке године, јер је већина од нас била у скафандерима и под пуном опремом неговала и збрињавала пацијенте у ковид и нековид систему са подједнаком пожртвованошћу, ове године постоји простор да се организује кратак предах, да се обележи Међународни дан медицинских сестара и техничара и да се истовремено не запостави основна идеја сестринства коју је заговарала Флоренс Најтингејл, а то је унапређење, како професије медицинске сестре, тако и права жена.

Медицинске сестре и техничари у Здравственом центру Врање су спремно одговорили на све изазове професије и потребе пацијената, то су већином здравствени радници са вишим и високим образовањем, а у нашој установи данас, осим неге и осталих редовних активности које обављају професионално и одговорно, континуирано унапређују своје знање и вештине и ово је јединствена прилика да се настави са том праксом у најтежим условима за организацију стручних едукација које памтимо. Ове године медицинске сестре ће имати прилику да крајем месеца маја размене своја искуства и стручна мишљења у Врњачкој Бањи на стручном семинару.

Желим на крају да свим колегиницама и колегама честитам Међународни дан медицинских сестара и техничара, да се данас сетимо заједно оних међу нама који су у протеклој години изгубили своје животе, али и да будемо поносни на себе, јер смо могли да на најбољи могући начин служимо својој професији и звању којим смо одабрали да се бавимо," поручује Јасмина Ристић, главна сестра Здравственог центра Врање и председница Националне асоцијације удружења здравствених радника Србије (НАУЗР) за Пчињски округ.

Видео прилог можете да погледате ОВДЕ.

Извор: РТВ Врање

Image
Image
Image
produži život

Mени