ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Сарадња Клиничког центра Ниш и Здравственог центра Врање иде паралелно на два фронта: у борби против ковида и у нон ковид систему пружања здравствене заштите

 

Врањски Здравствени центар и Kлинички центар Ниш потписали су Споразум о сарадњи почетком 2019. године, 28. јануара, након што је отворен нови Хирушки блок у Врању. (Вест можете видети ОВДЕ.)

Сарадња између Клиничког центра Ниш и Здравственог центра Врање која је интензивирана крајем фебруара и почетком марта 2019. године, годину дана пре почетка борбе против пандемије корона вирусом имала је за циљ едукацију запослених у Здравственом центру Врање како би се на најбољи могући начин искористили капацитети новоизграђеног Хируршког блока. Нови капацитети, нове операционе сале, јединица интензивног лечења отвориле су нове могућности за пре свега, стручну сарадњу у корист пацијената.

Тада су Здравствени центар Врање посетили директор Kлинике за дигестивну хирургију, др Горан Станојевић и директор Kлинике за анестезију и интензивну терапију нишког Kлиничког центра, др Радмило Јанковић и са руководством Здравственог центра Врање успоставили темеље сарадње две установе.

"Држава је изградила Нови хируршки блок за лечење грађана Врања, Пчињског округа и Косовског Поморавља и на тај начин постављени су нови стандарди у систему здравствене заштите у Србији у овом  делу наше земље. Створени су услови за тешњу сарадњу две установе која је планирана да буде усмерена на едукацију, размену искустава и организациону стратегију."- истиче данас директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић:

"Борба са пандемијом корона вирусом, додатно је интензивирала ову сарадњу, у оба смера, двозначно. Наши лекари су све време пандемије ангажовани у Ковид систему Клиничког центра Ниш и у исто време успели смо да одржимо функционалним све облике сарадње из нон Ковид система. Управо захваљујући овој сарадњи током прошле недеље у Здравственом центру Врање оперисана су три пацијента. Оператор је био др Горан Станојевић, а асистирали су др Светлана Михајловић, др Игор Стојановић и лекари на специјализацији.

За наше пацијенте важна је и сарадњу када је у питању коришћење савремене дијагностичке методе магнетном резонацом где и даље упућујемо наше пацијенте у Клинички центар Ниш. Највише сам поносна на сарадњу са Клиничким центром Ниш када је у питању лечење наших онколошких пацијената где се здравствена услуга конзилијарних прегледа нити једног тренутка од проглашења пандемије није прекидала." - нагласила је др Љиљана Антић.

"Већ више од 3 месеца се на Општој хирургији у Врању ради такозвани "хладни" програм, нема листе чекања и пацијенти се оперишу 7 до 10 дана након постављања индикације за хируршку интервенцију, уз поштовање свих прописаних мера против пандемије корона вирусом, што између осталог подразумева антигенски тест по пријему пацијента на хирургију. Хитан програм се ради одмах.

Операције које је урадио директор Клинике за дигестивну хирургију, Клиничког центра Ниш, др Горан Станојевић урађене су новом хируршком  THD методом у лечењу хеморидалне болести (шуљева) уз нашу асистенцију. У питању је мање болна метода и за неколико сата, највише за један дан након операције, пацијенти могу да иду кући." - рекао је начелник Опште хирургије, Здравственог центра Врање, др Игор Стојановић и додао:

"Процедура захтева мало дужу перманетну едукацију, тако да ће врањски хирузи, за неколико месеци моћи сами да обављају ову операцију.".

Када говоримо о сарадњи Клиничког центра Ниш и Здравственог центра Врање у делу организовања Конзилијума за онколошке пацијенте током 2020. године урађено је 1039 конзилијарних прегледа, док је од почетка ове године заључно са 30. јуном урађено 574 таквих прегледа.

"Током трајања пандемије Конзилијуми су редовно организовани, што је било од велике помоћи за наше онколошке болеснике. Максимално је смањено малтретирање наших тешких болесника. Практично су лекари дошли код њих да донесу одлуку о даљем лечењу. За време пандемије био је смањен број контролних прегледа, док је број првих прегледа и апликованих терапија остао исти и у одређеним периодима је био и повећан, што указује на повећање броја онколошких болесника." - систематичан је начелник Дневне болнице за хемиотерапију, др Коста Здравковић и наглашава:

"Сви онколошки болесници су се све време трајања пандемије понашали одговорно, придржавали су се препорука  о пшонашању током пандемије и оно што посебно желим да истакнем, велики број онколошких болесника свих генерација је вакцинисан и потуно имунизован, према светским препорукама.".

"Здравствена заштита свих наших пацијената и могућност да се она оствари представља додатни изазов и у другој години борбе са Ковидом 19.

Захваљујући правовременим улагањем државе и Министарства здравља у јачање здравственог система наше земље у свим сегментима и уз додатно повезивање здравствених установа на све расположиве начине, могу да нашим грађанима потврдим да смо у стању да пружимо све оно што је потребно за очување њиховог здравља и живота." - закључила је директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић, говорећи о сарадњи између Клиничког центра ниш и Здравственог центра Врање, две здравствене установе од огромног значаја за грађане југа Србије.

 



Image
Image
Image
produži život

Mени