ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Тест SARS-CoV-2 IgG II бесплатан и доступан у Здравственом центру Врање

Тест SARS-CoV-2 IgG II се од априла месеца ове године ради у Здравственом центру Врање, најпре је провера теста на антитела била за здравствене раднике а потом и за све заинтересоване грађане. До сада је урађено 1132 провера присуства антитела код наших грађана овим тестом.

Тест се препоручује за проверу имунолошког статуса особа (потврда успешности имунизације) које су вакцинисане било којом врстом вакцине против SARS-CoV-2, као и код особа које су прележале COVID-19.

У питању је квантитативни тест, што значи да се резултат може користити за праћење степена имунизације настале било припродним или вакцином индукованим одговором.

"Да би се проценила успешност спроведене имунизације одређивањем IgG антитела, препорука је да се сачека 2 недеље након примљене друге дозе вакцине, када је реч о Фајзеровој вакцини. Према подацима којима располажемо, некада је потребно да прође 3-4 недеље од момента примања друге дозе Спутњик В вакцине или када је у питању Синофарм вакцина чека се 6 недеља након примања друге дозе вакцине за проверу успешности степена имунизације. Тест на антитела може да се такође, уради и након прележане болести изазване корона вирусом уз потврду о позитивном антигенском тесту." - наглашава начелница Службе за клиничку-биохемијску лабораторију, др Данијела Ристић Георгијев, специјалисткиња клиничке биохемије и додаје:

"У питању је стандардизована метода. Tестови се раде на најсавременијем имунохемијском апарату у лабораторијској дијагностици Alinity i. Посебна припрема није потребна. Пожељно је да узимање узорка не буде непосредно после оброка, и поред критеријума које сам већ навела, потврде о примљеној другој дози вакцине или о прележаној болести потребан је и упут изабраног лекара. Тестови су бесплатни и резултат се добија у току истог дана када се узоркује крв.

Инфекцију пратимо дуже од годину дана, мање је важна вредност броја антитела и много је важније да постоји имуни одговор то јест, да је организам одговорио на присуство антигена корона вируса. Имали смо случајеве лекара из такозване црвене зоне који су све време били изложени  или су били у контакту са зараженим особама и они имају јак имуно одговор, имају изузетно висок број антитела и то се пре свега односи на лекаре и здравствене раднике који су радили у Ковид систему. Свака вредност антитела је значајна, јер је организам спремнији да реагује при поновном сусрету са вирусом", напомиње др Данијела Ристић Георгијев, додајући да је гранична вредност антитела 50 јединица и све вредности изнад ове се третирају као позитиван имуно одговор организма. 

"Правило је да правила нема, показало се и код праћења тестова на антитела као и за све у вези са корона вирусом. Досадашње искуство говори нам да најјачи имуно одговор имају особе вакцинисане Фајзеровом вакцином, али имамо и индивидуалне случајеве где су високе вредности антитела дале и вакцине које су поред Фајзерове, такође доступне у Србији." - истиче начелница Службе за клиничку-биохемијску лабораторију, др Данијела Ристић Георгијев.

Национално тело за имунизацију у Србији дало је препоруку да трећу дозу треба да приме особе са имунодефицијенцијама и стањима имуносупресије, примаоци трансплантата коштане сржи и солидних органа, особе на хемодијализи, старији од 70 година, старији од 60 година који стално бораве у домовима за стара лица и другим установама социјалне заштите, затим запослени у здравственим установама и установама социјалне заштите, као и особе које живе са примарно или секундарно имуносупримираним пацијентима.

"Грађани се у мањој мери интересују да ураде тест на антитела који је у болничкој Лабораторији Здравственог центра Врање бесплатан, али је јако важно да знају како су одреаговали на примљене вакцине или прележану болест, у каквом стању је њихов имуни систем у односу на COVID-19, да се у складу са тим са својим изабраним лекаром консултују и донесу одлуку да ли им је потребна трећа доза вакцине", закључује др Данијела Ристић Георгијев.

 

 

Image
Image
Image
produži život

Mени