ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Више од 5 стотина прегледа урађено у Здравственом центру Врање током викенда у акцији бесплатних превентивних прегледа

Здравствени центар Врање је претходног викенда према инструкцијама Министарства здравља организовао акцију бесплатних превентивних прегледа у суботу и недељу, 7. и 8. августа, где се у периоду од 8 до 14 часова јавило доста заинтересованих грађана који су могли да ураде низ прегледа у специјалистичким амбулантама, без обзира на то да ли имају здравствено осигурање.

Заинтересовани грађани су имали прилику да ураде интернистички преглед са ЕKГ-ом у Интернистичкој амбуланти, хируршки преглед у Амбуланти за општу хирургију, гинеколошки преглед у Гинеколошко-акушерској амбуланти, превентивни ОРЛ преглед у Амбуланти за ОРЛ, као и прегледе у Офталмолошкој амбуланти, Педијатријској амбуланти, Амбуланти за спортску медицину, Амбуланти за дерматолошко-венеролошке болести, Уролошкој амбуланти, Амбуланти за ментално здравље, као и прегледе на Стоматологији.

Грађанима је на располагању била и лабораторијска дијагностика (комплетна крвна слика и мерење шећера у крви), анализе Центра за превенцију са поливалентном патронажом, као и радиолошки преглед, уз претходно постављену индикацију од лекара, након прегледа у специјалистичкој амбуланти (ултразвук абдомена).

Током викенда урађено је 5 стотина и један преглед. Од тога у суботу је у Дому здравља Врање било је 138 прегледа, док је у Општој болници Врање могућност бесплатних прегледа искористило 77-оро наших суграђана. Другог дана викенда у Дому здравља урађено је 160 прегледа и у Општој болници Врање 126 прегледа.

Највише превентивних пргледа урађено је у Служби за здравствену заштиту радника у Дому здравља Врање и то оба дана акције превентивних прегледа, док је у Болници највиће интерсовање наших грађано, било исказано за ултразвучне прегледе абдомена где је у оба дана акције превентивних прегледа било и прегледано највише грађана. Не тако мало интересовање грађани су показали и за превентивне прегледе у домену интернистичких прегледа.

 

"22.децембра 2019. године одржани су 17-ти по реду превентивни прегледи грађана Републике Србије у организацији Министарства здравља широм земље у више од 200 здравствених установа, као и код нас у Здравственом центру Врање.


Сада у овој 18-ој по реду акцији превентивних прегледа под ингеренцијом Министарства здравља која обухвата рентген, лабораторијске и разне специјалистичке прегледе у Здравственом центру Врање првог дана акције у суботу, прегледано је 215 особа, док је другог дана акције прегледано 286 наших суграђана што свакако није мали број.


О значају превенције и превентивних прегледа стално говоримо. У време када смо првенствено били посвећени борби против ковида у Здравственом центру Врање нити једног тренутка нисмо запоставили нон Ковид систем. Све време функционишу све службе и сви грађани добијају потребну здравствену заштиту.

Приметно је да су сви они наши грађани који и иначе воде рачуна о свом здрављу искористили акцију превентивних прегледа и у протеклом викенду су проверили своје здравље.

Наредног викенда порзивам све оне који не долазе често код лекара да искористе акцију бесплатних здравствених прегледа и провере своје здравствено стање без обзира на то да ли су здравствено осигурани или не. Често и када мислимо да је све у добром стању у нашем организму, превентивни прегледи на време укажу на евентуални проблем и онда смо у могућности  да на време кренемо са лечењем многих обољењаа где је правовремена терапија живота вредна.
Морам да нагласим да смо у периоду који је за нама били првенствено фокусирани на борбу против Kовида 19.
Међутим у Здравственом центру Врање све време све службе функционишу и ми смо смогли снаге да поред примарне борбе прптив Kовида, истовремено лечимо наше грађане од свих других болести, да им пружимо сву потребну здравствену заштиту јер Kовид 19 није једина претња по људско здравље." - рекла је директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић указујући на значај превентивних прегледа, али и превенције уопште и додала:

"Сада је тренутак када морамо више да се вратимо превенцији и позивам све наше суграђане који нису искористили протекли викенд да се наредног викенда одазову позиву Министарства здравља и нашем позиву да ураде бесплатне превентивне прегледе, јер је то најбољи начин да урадите добро за своје здравље.
Желим да искористим и ову прилику да све наше грађане позовем на вакцинацију и да ако у том смислу, имају било какве недоумице, могу током акције превентивних прегледа да се консултују и у вези са вакцинацијом са нашим лекарима који су им на располагању. Истакла бих овом приликом да је вакцинација такође превенција а нарочито када говоримо о Ковиду 19, вакцинација је је најмоћније оружје у борби против овог вируса!". 

 


Наредног викенда настављају се здравствени превентивни прегледи у Здравственом центру Врање.

Грађани који имају здравствено осигурање треба да на преглед са собом понесу здравствену легитимацију и личну карту, а оне који нису здравствено осигурани, да ради индентификације понесу личну карту или пасош, уз напомену да је обавезно придржавање свих противепидемијских мера, као што је то било и током овог викенда када су реализовани бесплатни превентивни прегледи у Здравственом центру Врање.

Обавезна је заштитна маска преко уста и носа. Пре уласка у амбуланту мериће се температура и дезинфиковаће се руке, а да би се спречиле гужве испред амбуланти, пре уласка у амбуланту грађани ће добити редни број и сачекати да буду прозвани.

Гостовање директорке Здравственог центра Врање, др Љиљане Антић у Јутарњем програму РТВ Врање поводом акције превентивних прегледа у Здравственом центру Врање можете да погледате на следећем линку

Image
Image
Image
produži život

Mени