ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Вакцинација, истине и заблуде

Директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић више пута до сада је нагласила да је вакцинација деце и младих основни приоритет и сви морамо да радимо на томе како би мирно дочекали јесен. 

"Вакцинација малдих између 12 и 18 година уочи почетка школе, организованих спортских и осталих активности младих које почињу истовремено са поласком у школе додатно нас обавезује да омогућимо вакцинацију и апелујемо на тинејџере да се вакцинишу у што већем броју.

Међународни дан младих који се у свету и код нас обележава данас, 12. августа је још један добар повод да на најбољи могући начин скренемо пажњу на улогу коју млади имају у нашем друштву, на њихове потребе и одговорност коју носе са собом али и на значај бриге о њиховом здрављу. 

У том смислу ми у Здравственом центру Врање нисмо седели скрштених руку. Припремили смо online презентацију на тему "Вакцинација, истине и заблуде", засновану на научним, стручно утемељеним  чињеницама које управо доприносе да свима буду јасне егзактне медицинске чињенице у односу на митове и дезинформације које круже интернетом и у лаичким круговима а тичу се вакцина и вакцинације против корона вируса. Акцијом којом ћемо на више нивоа и у различитим облицима током друге половине месеца августа и почетком септембра едуковати али пре свега разговарати са нашом омладином има за циљ повећање броја вакцинисаних младих у нашем граду." - истакла је др Љиљана Антић.

 

Презентацију коју ће пратити флајери са истом тематиком припремио је и уобличио координатор за масовну имунизацију становништва Здравственог центра Врање, др Никола Трајковић.

"Трудио сам се да својим младим суграђанима на врло једноставан, а опет стручан начин дам одговоре на нека од питања која се стално изнова јављају у широј јавности, а на жалост одговори на њих се тумаче на нестручан начин, од нестручних људи и блиски су пре "теорији завере", него документованим научним истинама.

У презентацији одговарамо на питања која највише интересују младе као што је "Да ли вакцине изазивају стерилитет?", преко оних питања која се тичу саме вакцине (пре свега мислим на Фајзерову вакцину која је од Светске здравствене организације препоручена младима и која је доступна код нас), како су оне направљене тако брзо, до информација које се управо тичу безбедности и очувања здравља младих." - истиче др Никола Трајковић и поручује:

"Чињеница је да се вирус толико проширио да не постоји могућност да се не заразите уколико нисте вакцинисани, а једини начин да се стекне имунитет је кроз инфекцију или вакцинацију. Ниједна вакцина нема последице, које би по својој озбиљности могле бити близу онима које може имати коронавирус. Не дозволите да нас лењост и дезинформације скупо коштају и као појединце и као народ и као цивилизацију!".

Презентација " Вакцинација, истине и заблуде", као и пратећи флајери биће online дистрибуирани свим основним и средњим школама, академским образовним установама, медијима и уколико то епидемиолошке мере дозволе, водећи рачуна о безбедности, овог и наредног месеца организоваћемо догађаје у сарадњи са традиционалним партнерима Канцеларијом за младе, Црвеним крстом, Домом за ученике средњих школа, образовним установама и секретаријатом за образовање на  територији Града Врања, како би млади имали прилику и да у директном разговору са др Николом добију одговоре на своје недоумице.

Презентација "Вакцинација, истине и заблуде" је намењена информисању шире јавности о документованим открићима у истраживању вакцина против коронавируса.

 

 

Image
Image
Image
produži život

Mени