ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

Вакцинација настављена данас у Буштрању за мештане овог села и села Миланово, Буљесовац и Русце

Више од тридест људи је данас у првих неколико сати вакцинисано вакцином кинеског произвођача Синофарм на вакциналном пункту који је организован у једној од учионица Основне школе "Бранислав Нушић" у Буштрању.

 

Председник Менсог одбора Буштрање, Зоран Трајковић истиче да организација није била лака али да је задовољан данашњим одзивом својих суграђана:

"Облепили смо огласе где и када ће бити организована акција масовне вакцинације становништва у Буштрању и у околним селима на истакнутим местима. Потом смо наше комшије редом звали телефоном од куће до куће и зато је одзив овако добар.".

"Да би деца могла да похађају школу и долазе на часове, али и да се заштите од заразе, предуслов је да њихови родитељи и одрасли у породицама буду вакцинисани. Иначе, у школи до сада није било заражавања, али су због спорадичних случајева заразе родитеља њихова деца била у изолацији." - рекао је помоћник директора, Основне школе Бранислав Нушић, Иван Костић.

"Држава је набавила довољно вакцина. Председник Александар Вучић је омогућио нашим грађанима масовну вакцинацију целокупног становништва. Примећујем да међу грађанима данас постоје две најизраженије дилеме. Прва дилема је да ли су вакцине добре и ту нема никаве сумње да су све вакцине добре, ја бих додала одличне. Једино што их разликује јесте време стицања имунитета које је различито. Када говоримо о локалним реакцијама које се јављају након вакцинисања оне су занемарљиве у односу на позитиван ефекат вакцинације. Дакле, вакцине су сигурне. Друга дилема је ако се вакцинисани грађани после друге дозе изложе корона вирусу може доћи до заражавања зато што није било довољно времена да развију адекватну имунолошку заштиту, јер је за сваку вакцину потребан одговарајући временски период да би се јавио имунолошки одговор. Када се догоди овакав случај, да не помињем да сви након вакцинисања и даље морамо да се придржавамо свих прописаних епидемилошких мера, ипак, клиничка слика болести је далеко лакша и показало се да болест краће траје." - нагласила је данас директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић, обраћајући се окупљеним суграђанима и додала:

"Два до три милиона живота се спашава на годишњем нивоу захваљујући постојању вакцине, у исто време заустави се 20 болести, подаци су Светске здравствене организације, што довољно говори о значају вакцине уопште за човечанство. Најважније је сада да управо масовном вакцинацијом, стекнемо колективни имунитет како бисмо спречили директан пренос вируса са човека на човека, што у крајњем циљу доводи до коначне победе над Ковидом - 19."

"Број заражавања је смањен, што свакако треба приписати резултатима масовне имунизације становништва коју активно реализујемо, али не треба да игноришемо чињеницу да међу оболелима и хоспитализованим пацијентима заражених корона вирусом и даље има тешких клиничких слика и смртних исхода, што је разлог да се још више и активније одазовемо масовној вакцинацији и да се они који се још нису вакцинисали - вакцинишу!" - закључила је данас др Љиљана Антић.

Данас је и у селу Буштрање прва вакцинисана њихова најстарија мештанка, Надежда Стојилковић која има 87 година. Надежда  живи у дванаесточланој породици где су сви одрасли вакцинисани. Има 6 праунука и каже да се одлучила за вакцину зато што неће да угрожава своју многобројну породицу.

"Дошао сам данас  да се вакцинишем да спречим бољку, болест. Не желим да завршим на респиратору!" - категоричан је и Славко Димитријевић из Буштрања, уз напомену да се 50 до 70 посто људи из Буштрања и околних села уопште не би вакцинисало да им није омогућено данас да вакцину приме у свом селу.

Због изузетног интересовања наших суграђана овог дела територије града Врања, врло брзо, биће организована још једна акција масовне вакцинације становништва без заказивања.

 

 

 

Image
Image
Image
produži život

Mени