ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

293 мештана Власа и околних села имунизовано - 80 ће своју прву дозу вакцине примити данас и сутра

Масовна вакцинација становништва у Власу и околним селима почела је 28. јануара ове године када су се мештани вакцинисали заједно са здравственим радницима у здравственој станици Власе и траје у континуитету до данас када се очекује да 40 грађана прими прву дозу кинеске вакцине Синофарм, колико ће бити вакцинисано и сутра.

"У Власу и околним селима има много заинтересованих, 40 мештана се пријавило да данас прими прву дозу и сутра ће исто 40 грађана доћи да се вакцинишу првом дозом у нашој здравственој станици. Најзначајнији ефекат вакцинације јесте  подизање имунитета код људи и оно што је важно, стицањем колективног имунитета када више од 60 посто грађана буде вакцинисано моћи ћемо да прекинемо ланац и зауставимо преношење вирудса код људи, са човека на човека." - рекла је управница Дома здравља Врање, др Марина Џикић и додала:

"Захваљујем се становницима Пољанице што су се одазвали и схватили значај вакцинисања. Досадашња искуства у вакцинацији против Ковида 19, показала су да се након вакцинације код грађана јављају благе реакције, у виду бола руке, суфебрилност са температуром од 37, 2 до 37,5 целизујусових степени и могућа је малаксалост у трајању до 24 сата. Оно што морам овом приликом да истакнем је да упоредо са вакцинцијом против Kовида 19 иде и вакцинација деце од тешких заразних болести које су законом обавезне, тако да се и редовна имунизација одвија прему распореду." - истакла је др Марина Џикић.

"У Врању је око 21 хиљада грађана  је вакцинисано првом дозом, док је око 17 500 оних који су примили обе дозе вакцине. Смањен је број првих прегледа у Ковид амбулантама,  смањен је и број пацијената у Ковид болници који су налечењу, те зато Здравствени центар Врање сада има само једну активну Ковид болницу, за разлику од времена када смо имали 4 Ковид болнице у систему.

Почеле су да раде и нонковид амбуланте у нашим здравственим амбулантама у селима: Дубница, Ћуковац, Вртогош, Ратаје, Барелић и Kрива Феја. Амбуланта у Доњем Врању због смањеног броја пацијената из тог дела града, данас престаје са радом и сви пацијенти ће се од данас јављати код својих изабраних лекара у Службу за здравствену заштиту одраслог становништва (Општа пракса) у Дому здравља у Врању." - нагласила је данас управница Дома здравља Врање, др Марина Џикић.

Николић Добрица из Големог села, из  махале Бајндол, данас је поранила како би у здравственој станици Власе примила прву дозу вакцине:

"Супруг је вакцинисан, а сада сам и ја дошла да се вакцинишем. Шећераш сам, примам инсулин и хоћу да се заштитим. Нисам се до сада заразила и верујем да ће вакцина да ме заштити.".

"Хоћу да примим вакцину јер нећу да заразим себе, све око мене и нећу да заразим своју децу." - рекла је Бојана Ђорђевић, има 31 годину, мајка је двоје деце, ћеркица старих 10 и 9 година, чији се супруг исто данас вакцинише.

Драган Димчић из Големог села одлучио је да се вакцинише данас, како каже, чисто због здравља. Сматра да је гојазан, има 57 година и жели да се заштити.


У здравственој станици Власе до сада је 293 мештана примило обе дозе вакцине.

Image
Image
Image
produži život

Mени