ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу
ЗДРАВСТВЕНИ ЦЕНТАР ВРАЊЕ
ми бринемо о вашем здрављу

ЗЦ: Превентивни гинеколошки прегледи за жене са инвалидитетом

Све жене имају право на редовне и превентивне гинеколошке прегледе. Нема места за дискриминацију или поделу  на здраве и жене са неким обликом хендикепа. Разлика је само у томе што жене које имају здравствени проблем у виду непокретности ногу или руку нису у стању да саме оду до здравствене установе већ им је неопходна помоћ најближих. Али тек када дођу код гинеколога креће низ проблема, а један  од њих је како се попети на столицу и обавити гинеколошки преглед. Зато је пре две године Здравствени центар у Врању, тачније 2017. године добио гинеколошку столицу прилагођену женама са инвалидитетом.

У региону јужне Србије ово је једино такво помагало.

Особе са инвалидитетом нису асексуална бића  и зато се подразумева да се редовно јављају свом изабраном гинекологу и увек имају оправдану предност када дођу у посету свом лекару због њихове осетљиве ситуације.

У време пандемије корона вирусом до сада су овакви, превентивни прегледи организовани у два наврата, у време викенда. Ово је трећа таква акција. Предвиђено је да преглед ураде 6 жена из Удружења оболелих од мултипле склерозе из Пчињског округа, уз поштовање и примену свих епидемиолошких мера.

" Здравствени центар Врање је препознатљив по доброј организацији превентивних прегледа, неколико година уназад како у организацији Министарства здравља тако и сопственој организацији у руралним срединама, установама и организацијама. Превентивни прегледи су од непроцењивог значаја пре свега за рано откривање болести и значе продужење и спашавање живота. Изузетно је тешко организовати превентивне прегледе и иначе, а посебно је то изазов у време пандемије Ковида - 19. Свакако, када говоримо о превентивним прегледима не треба занемарити ни економски фактор. Гинеколошки органи су доступни и постоје многобројне дијагностичке процедуре. Са друге стране симптоматологија гинеколошкоих обољења је оскудна те је значај ових преветивних гинеколошких прегледа самим тим још већи. Карцином грлића материце је други по заступљености у Европи, после карцинома дојке, а карцином јајника је шести по заступљености и то је показатељ оправданости гинеколошких превентивних прегледа. Данас смо посебно срећни зато што радимо превентивне прегледе у сарадњи са Одбором за људска - програма СОС Телефона Врање и Удружења милтипле склерозе, управо за жене које отежано крећу и којима је проблем да дођу и чекају на овакву врсту прегледа", каже директорка Здравственог центра Врање, др Љиљана Антић.

"Од огромног је значаја што смо у могућности да у континуитету пратимо здравствено стање жена  које су чланице Удржења мултипле склероза на превентиван начин и у време пандемије корона висрусом и не запоставимо добру праксу коју имамо већ 5 година уназад",  рекла је начелница Службе за гинекологију и акушерство др Гордана Ђорђевић.

Неке од жена које су данас урадиле гинеколошки превентивни преглед 30 година уназад нису биле у могућности да се прегледају на овај начин.

"Кад се на овакав начин  организују прегледи је веома значајно за нас, не чекамо, јер нам и иначе то тешко пада. Дошла данас искључиво да обавим превентивни преглед“, каже једна пацијенткиња.

Хидраулична гинеколошка  столица са подешавањем  висине је  од великог значаја за очување и унапређење полног и репродуктивног здравља жена. Пацијенткиња се лакше смести, тако да се без проблема можете обавити преглед. Столица је удобна и не јавља се нелагода приликом седења или вршења прегледа. Не врши притисак на кичму и на тај начин се остварује комфор. Намењена је параплегичарима, особама оболеле од мултиплесклерозе,  хемиплегичарима и деци са посебним потребама. Могу да је користе труднице, старије жене, слабије покретне жене... Класична столица је компликована јер  не могу да се попну без помоћи или да легну на сто да се обави рутински преглед или папа тест.

Жене које су имале прилику да се сусретну са овом столицом кажу да је преглед био безболан и лак. Тако да су искуства позитивна.

Извор: РТВ Врање

Image
Image
Image
produži život

Mени